Irlandia „5 dzień”– Zdrowie na wyciągnięcie ręki – zastosowanie ziół w codziennej diecie

Piąty, a zarazem ostatnim dzień rozpoczęliśmy od rozwijania swojej wiedzy o ziołach celtyckich oraz ich zastosowania w medycynie i w kuchni, ponieważ pradawna cywilizacja celtycka była doskonale zaznajomiona z prawami natury.
Święte zioła odgrywały ogromną rolę w procesie zarówno uzdrawiania, jak i rytuałów. Nasi seniorzy, a szczególnie Panie były bardzo ciekawe zastosowania ziół w codziennym życiu.
Dowiedzieliśmy się, że celtyccy przodkowie wykorzystywali zioła na przykład do przygotowywania wywarów na przeróżne dolegliwości. Wiele ziół służyło im jako przyprawy oraz uzupełnienie codziennej diety. Wysuszone zioła stanowiły bardzo ważny składnik potrawy.
Seniorzy nie dosyć, że słuchali z wielkim zainteresowaniem to jeszcze aktywnie uczestniczyli w dyskusji i zadawali wiele pytań, opowiadając równocześnie o ziołach i tradycjach w polskiej kuchni i medycynie!
Jedna z wielu ciekawostek było to, że: dawne ludy celtyckie umieszczając suszone listki macierzanki w swoich potrawach, dodawali tym samym ponętnego wyglądu kobietom, dzięki czemu mężczyźni byli nimi bardziej zainteresowani. Z kolei zatknięty wiecheć macierzanki umieszczony w futrynie drzwi wyganiał złe licho z domu, które warzyło mleko i powodowało gorączkę u dzieci.
Te i jeszcze wiele innych informacji nasi seniorzy dowiedzieli się podczas porannych warsztatów z zielarstwa. Mieli również możliwość obejrzenia i powąchania przeróżnych ziół podczas tej aktywności!

Na koniec zdecydowaliśmy się odwiedzić:

– Muzeum Narodowe Irlandii,

– oraz Narodowe Muzeum Archeologiczne.

I tym akcentem nasza grupowa mobilność osób dorosłych dobiegła końca!