Irlandia „3 dzień” – Zasady gotowania „zero waste”

Trzeci dzień zaczęliśmy aktywnie – warsztatami na temat zdrowego odżywiania i filozofii zero waste. Mieliśmy przyjemność z bliska przyjrzeć się ekologicznym produktom w Irlandzkim sklepie ze zdrową żywnością. Seniorzy byli zachwyceni rozwiązaniom jakie proponują tubylcy. W każdym aspekcie podążają za filozofią zero waste, np.: w momencie gdy termin na danym produkcie się kończy, pracownicy sklepu oddają produkt do kuchni, aby następnie przygotować pyszne ekologiczne potrawy, soki, smoothie itp. dla swoich klientów. Było to fantastyczne rozwiązanie, które proponowali pracownicy, aby dbać o naszą planetę, ponieważ w ich sklepie nic się nie marnuje i wszystko dostaje swoje drugie życie. Takie działania pozwoliły na wiele refleksji i działań, które seniorzy z pewnością wcielą do własnego życia.

Po tak interesującym poranku pełnym wiedzy i nowych informacji, seniorzy mieli czas na wycieczkę po słynnym muzeum Guinnessa w Dublinie. Było to bardzo ciekawe miejsce, pełne historii, kultury i tradycji Irlandii. Na końcu zwiedzania czekała nas jeszcze jedna atrakcja, ponieważ ostatnie piętro muzeum Guinnessa to szklana kopuła z widokiem na piękny Dublin, przecięty poszarpanymi brzegami rzeki Liffey.

Po tak długim dniu seniorzy mieli czas wolny na odpoczynek i naładowanie baterii!